Relats Oberts 1-O neix amb un doble objectiu. Per un banda, analitzar el relat polític que, a través de Twitter, es va desenvolupar durant la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, a través de les dades obertes que van generar els comptes dels 13 polítics catalans i espanyols més determinants d’aquell dia.

En paral·lel, el segon objectiu és recollir els relats ciutadans viscuts durant aquella jornada electoral excepcional. Ho fem a través d’una enquesta pròpia i col·laborativa, que ja ha recollit més d’un centenar d’històries personals i que cada dia en suma moltes més. La fita marcada és que no quedin en l’oblit les vivències particulars que conformen la nostra memòria col·lectiva d’aquell dia històric.

En conjunt, Relats Oberts 1-O és el primer projecte de dades obertes d’StoryData, un grup de dones periodistes sorgit de la formació en ‘Periodisme de Dades’ que ofereix Iniciativa Open Data Barcelona. Defensem que les dades obertes, i més aquelles obtingudes de forma col·laborativa, són una gran eina de difusió i de transmissió d’històries. Vols deixar testimoni del teu relat?