Les xarxes socials van tenir un paper clau en l’organització i la difusió d’informació del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre, després que les principals operadores de telefonia bloquegessin l’accés als webs relacionats amb el plebiscit per ordre del govern espanyol.

Mentre Whatsapp, Telegram i Signal es van erigir com les principals plataformes de comunicació ciutadana, Twitter va esdevenir la primera font digital d’informació instantània. Tant és així que fins i tot el Govern de la Generalitat va utilitzar aquest canal com a principal eina comunicativa de la jornada.

Un cop més, a Twitter també es va lliurar la batalla política. Els partits i els seus líders no van deixar escapar l’oportunitat d’influència que brinda aquest altaveu de comunicació directa. Però com va utilitzar cada formació aquest canal? Quina estratègia va fer servir? Analitzem els comptes de Twitter dels 13 polítics més rellevants que van piular sobre la celebració del referèndum.

Anna Gabriel, la primera en piular l’1-O

La cupaire Anna Gabriel va ser la més matinera en piular sobre 1 d’octubre. Ho va fer a les 05.31h amb un retuit d’Endavant (OSAN), l’organització independentista de la qual n’és membre, i que encoratjava amb “força, coratge i alegria” tota la gent que estava “garantint” l’obertura dels col·legis electorals.

Una hora més tard, a les 06.37h, li segueix Albano Dante Fachín, líder de Podem a Catalunya en aquell moment. A través d’un tuit explica que es troba a Breda i ho testimonia amb un vídeo de la multitud aplegada a les portes d’un col·legi d’aquesta municipi de la Selva.

 

El tercer en piular sobre el referèndum, a les 7.32h, és el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. Ho fa a través d’una piulada en què recupera una aparició seva en un programa de televisió i, parafrasejant el filòsof Josep Maria Terricabres, anima la ciutadania a “creuar el bosc plegats” i superar la por.

Tot just 14 minuts més tard Lluís Rabell, líder en aquell moment de Catalunya Sí que es Pot, retuiteja un article de Guillem Martínez al blog ctxt del diari Público, en què valora, al seu entendre, les contradiccions de la llei del referèndum.

El líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, és el cinquè en piular sobre l’1 d’octubre. Ho fa en castellà, a les 08.18h per carregar contra el Govern i el major dels Mossos d’aquell moment, Josep Lluís Trapero. Acusa el Govern de sotmetre el cos policial a un “descrèdit sense precedents”.

Quatre minuts més tard, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, retuiteja una informació del canal 324 en què s’informa que el cens electoral serà universal per “garantir el vot encara que hi hagi col·legis tancats”.

Una piulada  que també retuiteja, a les 8.41, el president Carles Puigdemont i hi afegeix aquest comentari en el seu primer tuit del dia: “Tothom que vulgui votar ho podrà fer. Feu el que us convenci més: totes les opcions són igual de legítimes. Fem-ho amb el civisme de sempre!”

El líder de Ciutadans a Espanya, Albert Rivera, és el vuitè en tuitejar sobre aquest tema a les 09.11h. I ho fa també en castellà, com el cap de files del PP, per advertir que “en aquests dies ens juguem la democràcia espanyola” i assegura que “la majoria dels catalans estem contra el cop separatista”, una explicació que fa d’un video que adjunta en aquest tuit.

Després de Rivera, li segueix al rànquing Pablo Iglesias. La primera piulada del líder de Podemos és per denunciar la violència policial que va marcar la jornada electoral. A les 9.42 tuiteja “Porrazos, empujones, ancianas arrastradas. Lo que está haciendo el PP a nuestra democracia me repugna. Corruptos, hipócritas, inútiles”.

En desena posició apareix Miquel Iceta, primer secretari del PSC, que piula per primera vegada a les 13.03h per penjar-hi un post del seu blog personal que sota el títol “Declaració sobre els fets de l’1 d’octubre” demana el cessament “immediat” de la violència policial i emplaça Rajoy i Puigdemont  a dialogar per evitar “mals menors” després de recordar que l’1-O no es va produir “un referèndum efectiu, vinculant i amb garanties”.

La mateixa denúncia davant la violència policial fa el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, a les 14.17h, en una piulada que esdevé la segona més comentada durant el dia: “Hoy es un día triste para nuestra democracia, no nos gusta lo que estamos viendo ni lo que el mundo está viendo. ¡Serenidad y diálogo!” recull en aquest tuit que parafraseja la declaració del secretari d’organització del PSOE, José Luis Ávalos, i que també adjunta com a imatge.

En dotzena posició apareix el president del govern espanyol. Mariano Rajoy piula per primera vegada sobre l’1-O a les 19.49h i ho fa per repiular un tuit de La Moncloa en què s’anuncia la seva compareixença a partir de les 20.15.

L’última de la nostra llista en fer servir Twitter per parlar de l’1 d’octubre va ser la líder de Ciutadans a Catalunya. Inés Arrimadas tuiteja un quart d’hora abans que acabi el dia i en el seu primer tuit repiula unes declaracions seves del compte del seu partit que recullen una entrevista a 8TV en què assegura que “com a catalana” està “molt trista”. “Estem absolutament trencants i s’està excloent a una part molt important de CAT”, afegeix.

Albano Dante, el més actiu a Twitter l’1-O

Amb 49 tuits, l’exlíder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachín, és qui va ser més actiu a Twitter durant la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Li segueix de prop el vicepresident Oriol Junqueras, amb 47 tuits mentre que empaten a bronze en el podi Carles Puigdemont i Pablo Iglesias, amb 41 piulades. Tanca la llista Pedro Sánchez amb només dues piulades seguit d’Inés Arrimadas, amb sis i Carme Forcadell, amb set.

En aquest rànquing, Pablo Iglesias, amb 20 tuits propis, és el polític que més contingut propi genera a Twitter sobre l’1-O. Li segueix de ben aprop Albano Dante, amb 19 tuits mentre en tercera posició apareix Mariano Rajoy, amb 13 i darrere d’ell Carles Puigdemont, amb una desena de piulades. A la cua apareix Inés Arrimadas, que aquell dia no comptabilitza cap tuit amb contingut propi mentre Anna Gabriel només en té un i Albert Rivera i Pedro Sánchez empaten a dos tuits propis.

NOMBRE TOTAL DE TUITS DURANT L’-1-O

Pablo Iglesias, el més repiulat, amb més ‘likes’, més comentaris i més contingut propi

Pablo Iglesias és el polític que té més repercussió i interacció a Twitter durant l’1-O. Els seus tuits guanyen en nombre de repiulades, agradaments, comentaris i contingut propi. El més repiulat és un publicat a les 10.09h, amb fotografies de ferits durant les càrregues policials i en què, amb l’etiqueta #NoEnMiNombre i 38.522 retuits, el líder de Podemos recrimina a Rajoy la violència policial. Un tuit que esdevé el segon amb més ‘likes’ (34.879) aquell dia. El que té més agradaments i més comentaris és aquest: “Porrazos, empujones, ancianas arrastradas. Lo que está haciendo el PP a nuestra democracia me repugna. Corruptos, hipócritas, inútiles”, amb 47225 i 9300, que esdevé també el segon tuit més repiulat.

De fet, cinc tuits de Pablo Iglesias encapçalen la llista dels més repiulats que, al seu torn, també són els que més han agradat a la xarxa i en tots ells, el líder de Podemos denuncia amb to contundent els excessos policials.

TUITS DE CONTINGUT PROPI

El segon polític més repiulat i amb més ‘likes’ és Carles Puigdemont, que aconsegueix 9.417 retuits i 17.904 ‘likes’ amb un tuit publicat a les 22.55h, un cop acabada la votació: “(1) A vosaltres, que heu ensenyat al món el civisme d’un poble pacífic, que heu resistit vexacions i repressió, us dono les gràcies” i adjunta un video sobre el discurs que va fer aquell vespre al Palau de la Generalitat, acompanyat del seu Govern.

Oriol Junqueras és el tercer polític que aconsegueix més retuits, amb una captura de pantalla d’una notícia de la CNN, que aconsegueix 5.530 repiulades sota el títol “The Shame of Europe” i que el líder d’ERC es fa seva, per denunciar un balanç de ferits que arriba al centenar aquell dia. Ara bé, la tercera posició en el rànquing de ‘likes’ la guanya Carme Forcadell, que aconsegueix 9.896 agradaments amb aquesta piulada: “Gràcies a tots els que heu fet possible aquesta jornada inoblidable malgrat la violència desmesurada de l’Estat. Moltes gràcies”.

Per contra, Lluís Rabell és el polític amb menys repiulades, menys ‘likes’ i menys comentaris aquell dia. Coincideix que la piulada menys seguida, amb només 3 retuits, 4 agradaments i 4 comentaris, és una en què el líder de Catalunya Sí que es pot cita un article de La Vanguàrdia que fa un balanç del nombre de ferits i afegeix que el fets “certifiquen el fracàs polític de Rajoy. Davant la societat catalana. Davant l’Espanya plurinacional” i publicada a les 21.17 hores.

Pel que fa als comentaris, després de Pablo Iglesias i Pedro Sánchez apareix en el rànquing aquest tuit de Mariano Rajoy, el tercer més comentat a Twitter: “Constatamos la fortaleza de la democracia, eficacia de las instituciones, la lealtad de sus servidores públicos y responsabilidad ciudadana”, publicat a les 21.25 i que esdevé l’últim que va escriure el president del govern espanyol.

El referèndum, monotema a Twitter

Uns el van defensar i altres el van defenestrar però el cert és que el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre va monopolitzar les converses de tota la plana política a Twitter, tant dels defensors com dels detractors. Totes les piulades dels 13 polítics analitzats parlen només d’aquest tema durant tota la jornada encara que ho fan de manera diferent. Ara bé, Catalunya, democracia, Rajoy, catalan referendum, votar i PP són les paraules més utilitzades.

El bloc favorable viralitza la denúncia contra la violència policial

Els polítics catalans favorables al referèndum utilitzen aquesta xarxa, en un primer moment, per animar la ciutadania a sortir a votar i decidir el futur polític de Catalunya i, en un segon moment, per denunciar la violència de l’estat i viralitzar mundialment la brutalitat policial, després de les agressions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van provocar més de 900 ferits.

El president i vicepresident del Govern limiten molt els seus tuits amb contingut propi, utilitzen un vocabulari contundent però respectuós i destinen la major part dels seus tuits a repiular comptes de tercers que denuncien l’actuació de la policial. En el cas de Puigdemont, les repiulades són de polítics estrangers, com el diputat suís Mathias Reynard, el polític laborista Jeremy Corbin, el polític eslovè Miro Cerar o la primera ministra escocessa, Nicola Sturgeon. També notícies de mitjans nacionals (Diari Ara, Rac1) i estrangers (Le Soir, La Repubblica, Thelegraf), de corresponsals i observadors internacionals, que titulen contra la violència policial.

En el cas d’Oriol Junqueras, piula per agrair al primer ministre de Bèlgica que condemni la violència policial; per informar de l’agressió policial al periodista Xabi Barrena, per respondre la periodista Julia Otero, que denunciava la violència policial i per compartir una enquesta de The Guardian per recopilar relats i fotos de la brutalitat policial durant la jornada electoral.

En el cas d’Oriol Junqueras, piula per agrair al primer ministre de Bèlgica que condemni la violència policial; per informar de l’agressió policial al periodista Xabi Barrena, per respondre la periodista Julia Otero, que denunciava la violència policial i per compartir una enquesta de The Guardian per recopilar relats i fotos de la brutalitat policial durant la jornada electoral.

Qui més eleva el to i no es mossega gens la llengua a l’hora de desacreditar l’adversari polític és Albano Dante, el més actiu del bloc que defensava el referèndum. Titlla Rajoy de “cadàver polític”, de “repressor” i d’”irresponsable”; qualifica la policia de “miserables” i carrega també contra el PSOE, a qui acusa de ser “còmplice” de la violència a través del silenci.

Per contra, la cupaire Anna Gabriel també utilitza Twitter per denunciar la brutalitat policial però sobretot per convocar la ciutadania a participar de la vaga general del 3 d’octubre. I ho fa a través de repiulades dels comptes de la CUP nacional, d’Endavant i de sindicats com la CGT. A més, ella és l’única que no comparteix a la xarxa la seva fotografia del moment de la votació, com sí que fan Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Albano Dante i Carme Forcadell. Aquesta última deixa entreveure en el seu compte de Twitter el paper institucional del seu càrrec, com a segona autoritat de Catalunya. A través dels seus 7 tuits, dona suport als ferits i agraeix la jornada “inoblidable” de votació malgrat la “violència desmesurada de l’estat”.

La brutalitat policial divideix el bloc contrari

Els líders polítics catalans contraris a la celebració del referèndum utilitzen aquesta xarxa per insistir en la suposada il·legalitat de la contesa electoral i carreguen contra el Govern, subratllant la idea de fractura social.

Tant Xavier Garcia Albiol com Inés Arrimadas defensen la tesi que el referèndum és el testimoni del conflicte i el trencament social que ha generat el Govern de Puigdemont. El líder del PP català subratlla les denúncies sobre la possibilitat de votar diverses vegades. La líder de ciutadans insisteix també, amb una repiulada d’Albert Rivera,  en què el “nacionalisme” i el “populisme” desmunten els valors democràtics i fa una crida al seny, a través de retuits. En aquesta crida s’hi suma Miquel Iceta, que amb una repiulada del PSC, demana una negociació política davant un referèndum que titlla “d’invàlid i il·legal”.

En l’únic punt en què hi ha discrepàncies en aquest bloc és en la violència policial. Mentre Garcia Albiol culpa el Govern del descrèdit dels Mossos, aplaudeix la retirada d’urnes i dona suport als cossos de seguretat de l’estat, el socialista Miquel Iceta mostra el seu “desacord” contra les actuacions policials i comparteix un article seu en què titlla “d’innacceptable” qualsevol “acció policial desproporcionada”.

La visió des de Madrid

La visió des de Madrid defensa la fortalesa de la democràcia, a ulls del bloc contrari al referèndum. L’abandera el president Mariano Rajoy, que insisteix en què “la gran majoria del poble de Catalunya no ha volgut participar del guió dels secessionistes”, que “no hi ha hagut un referèndum sinó una escenificació contra la legalitat” i que el Govern de la Generalitat vol “liquidar la constitució” a través d’una “violació de la llei”.

Tant Mariano Rajoy com Albert Rivera parlen de “secessionistes”, “separatistes” i “nacionalistes”, mai d’independentistes. El líder de Ciutadans insisteix també en la idea del “cop d’estat” y en la necessitat de convocar eleccions.

Per contra, Pedro Sánchez només piula per lamentar la violència policial, sense esmentar-la mai, a través d’un “no ens agrada el que estem veient” i reclama “serenitat i diàleg”.

Per la seva part, Pablo Iglesias arremet contra Ciudatans i el PP a través d’un fil de 12 tuits. Parla de repressió, “d’estratègia repressiva” de l’estat, de “govern de corruptes i patriotes” del PP i demana una moció de censura a Rajoy perquè “això ja no va d’independència, va de democràcia”.

Anna Gabriel, la més matinera en piular l’1-O

 La cupaire Anna Gabriel va ser la més matinera en piular l’1 d’octubre. Ho va fer a les 05.31h, amb una repiulada d’Endavant (OSAN), l’organització independentista de la qual n’és membre, i que deia així: “Bon dia a tota la gent que està garantint que els col·legis s’obriran. Força, coratge, alegria. Som-hi!” i s’adjunta una fotografia d’una manifestació amb el lema ‘Ni un pas enrere’.

Una hora més tard, a les 06.37, li segueix Albano Dante Fachín, ara exlíder de Podem a Catalunya després que trenqués el carnet el 6 de novembre. (2 tuits seguits). Explica que es troba a Breda, “Un poble petit que avui sembla molt gran” i en què es pot veure un vídeo de la multitud aplegada a les portes d’aquest col·legi de la comarca de la Selva.

El tercer en piular és el vicepresident del Govern en aquell moment, Oriol Junqueras. Ho fa amb una piulada que sota el títol “Creuem el bosc plegats” vol resumir una aparició seva al programa de televisió 8 al dia, que adjunta, en què explica que parafraseja el filòsof Terricabra, si són 1000 persones que han de travesar el bosc el que tenen por són els que estan esperant al bosc i volen fer por. Si una persona travesa un bosc sola té por però si el travessen 1000 qui té por és qui vol fer por. ????

14 minuts més tard tuiteja Lluís Rabell, líder en aquell moment de Catalunya Sí que es Pot, un partit que s’ha reconvertit sota les sigles de Catalunya en Comú. Retuiteja un article de Guillem Martínez al blog ctxt del diari Público.

El líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, és el cinquè en piular l’1 d’octubre. Ho fa en castellà, a les 08.18h per carregar contra el Govern i el major dels Mossos d’aquell moment, Josep Lluís Trapero. Acusa el Govern de sotmetre el cos policial a un “descrèdit sense precedents”.

Quatre minuts més tard, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, retuiteja una informació del canal 324 en què s’informa que el cens electoral serà universal per “garantir el vot encara que hi hagi col·legis tancats”.

Una piulada  que també retuiteja, a les 8.41, el president Carles Puigdemont i hi afegeix aquest comentari en el seu primer tuit del dia: “Tothom que vulgui votar ho podrà fer. Feu el que us convenci més: totes les opcions són igual de legítimes. Fem-ho amb el civisme de sempre!”

El líder de Ciutadans a Espanya, Albert Rivera, és el vuitè en tuitejar a les 09.11h. I ho fa també en castellà, com el cap de files del PP, per advertir que “en aquests dies ens juguem la democràcia espanyola” i assegura que “la majoria dels catalans estem contra el cop separatista”, una explicació que fa d’un video que adjunta en aquest tuit.

Després de Rivera, li segueix al rànquing Pablo Iglesias. La primera piulada del líder de Podemos és per denunciar la violència policial que va marcar la jornada electoral. A les 9.42 tuiteja “Porrazos, empujones, ancianas arrastradas. Lo que está haciendo el PP a nuestra democracia me repugna. Corruptos, hipócritas, inútiles”.

En desena posició apareix Miquel Iceta, primer secretari del PSC, que piula per primera vegada a les 13.03 per penjar-hi un post del seu blog personal que sota el títol “Declaració sobre els fets de l’1 d’octubre” demanava el cessament “immediat” de la violència policial i emplaçava Rajoy i Puigdemont  a dialogar per evitar “mals menors” després de recordar que l’1-O no es va produir “un referèndum efectiu, vinculant i amb garanties”.

La mateixa denúncia davant la violència policial fa el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, a les 14.17, en una piulada que esdevé la segona més comentada durant el dia: “Hoy es un día triste para nuestra democracia, no nos gusta lo que estamos viendo ni lo que el mundo está viendo. ¡Serenidad y diálogo! recull en aquest tuit que parafraseja la declaració del secretari d’organització del PSOE, José Luis Ávalos, i que també adjunta com a imatge.

En dotzena posició apareix el president del govern espanyol. Mariano Rajoy piula per primera vegada en aquella jornada a les 19.49h i ho fa per repiular un tuit de La Moncloa en què s’anuncia que la seva compareixença a partir de les 20.15.

L’última de la nostra llista en fer servir Twitter l’1 d’octubre va ser la líder de Ciutadans a Catalunya. Inés Arrimadas tuiteja un quart d’hora abans que acabi el dia i en el seu primer tuit repiula unes declaracions seves del compte del seu partit que recullen una entrevista a 8TV en què assegura que “com a catalana” està “molt trista”. “Estem absolutament trencants i s’està excloent a una part molt important de CAT”, afegeix.

Albano Dante, el més actiu i Pablo Iglesias, el primer en contingut propi a Twitter

Amb 49 tuits, l’exlíder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachín, és qui va ser més actiu a Twitter durant la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Li segueix de prop el vicepresident cessat Oriol Junqueras,  amb 47 tuits mentre que empaten a bronze en el podi Carles Puigdemont i Pablo Iglesias, amb 41 piulades. Tanca la llista Pedro Sánchez amb només dues piulades seguit d’Inés Arrimadas amb 6 i Carme Forcadell, amb 7.

Però, de tots aquests tuits quants en són de contingut propi?

En aquest rànquing, Pablo Iglesias és el polític que més contingut propi genera a Twitter amb 20 tuits propis l’1-O. Li segueix de ben aprop Albano Dante, amb 19 tuits mentre en tercera posició apareix Mariano Rajoy, amb 13 i darrere d’ell apareix Carles Puigdemont, amb una desena de tuits. A la cua apareix Inés Arrimadas, que aquell dia no comptabilitza cap tuit amb contingut propi mentre Anna Gabril només en té un i Albert Rivera i Pedro Sánchez empaten a dos tuits propis.

Pablo Iglesias, el més repiulat, amb més ‘likes’, més comentaris i més contingut propi

Pablo Iglesias és el polític que té més repercussió i interacció a Twitter durant la jornada de l’1-O. Els seus tuits guanyen en nombre de repiulades, agradaments, comentaris i contingut propi.

Quin és el més repiulat? Doncs un publicat a les 10.09h, amb fotografies de ferits durant les càrregues policials i en què, amb l’etiqueta #NoEnMiNombre i 38.522 retuits, el líder de Podemos recriminava a Mariano Rajoy la violència perpetrada pel cos de la Policia Nacional als votants catalans. Un tuit que esdevé el segon amb més ‘likes’ (34.879) en aquesta xarxa social aquell dia. El que té més agradaments i més comentaris a la xarxa és aquest: “Porrazos, empujones, ancianas arrastradas. Lo que está haciendo el PP a nuestra democracia me repugna. Corruptos, hipócritas, inútiles”, amb 47.225 i 9.300, que esdevé també el segon tuit més repiulat.

De fet, cinc tuits de Pablo Iglesias encapçalen la llista dels més repiulats que, al seu torn, també són els que més han agradat a la xarxa i en tots ells, el líder de Podemos denuncia amb to contundent els excessos policials.

El segon polític més repiulat i amb més ‘likes’ és Carles Puigdemont, que aconsegueix 9.417 retuits i 17.904 ‘likes’ amb un tuit publicat a les 22.55h, un cop acabada la votació: “(1) A vosaltres, que heu ensenyat al món el civisme d’un poble pacífic, que heu resistit vexacions i repressió, us dono les gràcies” i adjunta un video sobre el discurs que va fer aquell vespre al Palau de la Generalitat, acompanyat del seu Govern.

Oriol Junqueras és el tercer polític que aconsegueix més retuits, amb una captura de pantalla d’una notícia de la CNN, que aconsegueix 5.530 repiuades sota el títol “The Shame of Europe” i que el líder d’ERC es fa seva, per denunciar un balanç de ferits que arriba al centenar aquell dia. Ara bé, la tercera posició en el rànquing de ‘likes’ la guanya Carme Forcadell, que aconsegueix 9.896 agradaments amb aquesta piulada: “Gràcies a tots els que heu fet possible aquesta jornada inoblidable malgrat la violència desmesurada de l’Estat. Moltes gràcies”.

Per contra, Lluís Rabell és el polític amb menys repiulades, menys ‘likes’ i menys comentaris aquell dia. Coincideix que la piulada menys seguida, amb només 3 retuits, 4 agradaments i 4 comentaris, és una en què el líder de Catalunya Sí que es pot cita un article de La Vanguàrdia que fa un balanç del nombre de ferits i afegeix que el fets “certifiquen el fracàs polític de Rajoy. Davant la societat catalana. Davant l’Espanya plurinacional” i publicada a les 21.17 hores.

Pel que fa als comentaris, després de Pablo Iglesias i Pedro Sánchez apareix en el rànquing aquest tuit de Mariano Rajoy, el tercer més comentat a Twitter: “Constatamos la fortaleza de la democracia, eficacia de las instituciones, la lealtad de sus servidores públicos y responsabilidad ciudadana”, publicat a les 21.25 i que esdevé l’últim que va escriure el president del govern espanyol.