StoryData va col·laborar amb la Fundació LaCaixa durant els mesos de juliol fins a l’octubre de 2020 en l’adaptació de cinc articles en els quals les quatre membres fundadores de l’equip: Eli Vivas, Carina Bellver, Sílvia Galilea i Laia Brufau, van ser les encarregades de la realització i la visualització dels gràfics que acompanyen cada un dels cinc articles.
Article 1: Per què tenen més risc de patir obesitat infantil els nens de famílies desfavorides?
En aquesta anàlisi s’intenta trobar resposta a un dels múltiples factors que poden provocar l’obesitat infantil, amb l’objectiu de millorar-ne la prevenció, així com també constata de quina manera els entorns familiars amb dificultats económiques i amb nivells educatius baixos influeixen en l’aparició d’aquesta malaltia entre els menors.
Article 2: La conciliació familiar a l’estiu, un mal negoci per a les dones
En l’àmbit laboral, les mares són les grans damnificades, i això és molt probable que tingui conseqüències negatives per a elles a curt i llarg termini. A l’estiu, el nombre de dones que deixa de banda la seva carrera professional és molt més elevat que en el cas dels homes.
Article 3: Més ocupació femenina que mai, però la bretxa de gènere persisteix
A Espanya, la participació creixent de les dones al mercat de treball ha provocat una disminució de la bretxa d’ocupació en gènere. Tot i així, la bretxa encara persisteix.
Article 4: L’educació dels pares influeix en la manera com els fills fan servir internet?
Aquest article, per tal d’examinar les raons que expliquen les desigualtats, analitza els patrons d’ús de les TIC per part dels estudiants espanyols d’ESO i demostra que els fills de pares amb estudis universitaris es connecten menys a internet quan són a casa. D’altra banda, aquesta població fa servir els diferents dispositius digitals amb més finalitats educatives que no pas amb finalitats d’oci.
Article 5: Es pot destapar el frau fiscal amb algoritmes?
A partir d’algoritmes, les noves tècniques de ‘big data’ i d’intel·ligència artificial detecten, amb una precisió que fa pocs anys era impensable, tant la riquesa que es vol ocultar darrere un entramat d’empreses com els diferents mecanismes de frau fiscal.