Architecture & The Media

14 – 15 maig 2018
Architecture & Media és una cita internacional organitzada per la Fundació Mies van der Rohe dedicada a conèixer i intercanviar experiències sobre la difusió en arquitectura. Durant la conferència les StoryData vam exposar el projecte BigData Analysis on Architectura in the Media

 

Parlen els mitjans d’arquitectura? Sí, i de què parlen? Internet ens ofereix, cada cop més, un món obert de dades. Sí, també d’arquitectura. La Fundació Mies van der Rohe ha comptat amb Storydata per conèixer més a fons com es tracta l’arquitectura als mitjans com a ponents del I Congrés Architecture and the Media.

A partir d’aquest punt de partida, des de Storydata ens vam plantejar dos reptes: Per una banda, conèixer els periodistes especialitzats en arquitectura i els seus lectors i, per altra banda, què predomina en els mitjans respecte aquesta àrea.

Durant la conferència de clausura de l’arquitectura vam donar a conèixer els resultats de dos processos de recollida, reutilització i visualització de les dades.

En primer lloc, vam presentar-nos com a Storydata per explicar el nostre naixement com a col·lectiu de dones periodistes cercadores de les històries que amaguen les dades. Un petit però intens recorregut per exemplificar la necessitat d’un periodisme abocat, en l’actualitat, a la rapidesa i la superficialitat de la vertiginosa actualitat.

A continuació, i per trencar el gel, vam connectar amb els assistents plantejant un joc. Una sèrie de preguntes amb participació via mòbil i en directe per exposar els resultats de les més de 100 enquestes rebudes d’arquitectes i lectors interessats en arquitectura. Amb premi inclòs! Un exemplar de l’Atles d’Arquitectura Contemporània.

La mini sessió de gamificació va permetre posar llum sobre què interessa més als consumidors de notícies sobre arquitectura, la quantitat de temes que llegeixes o quines temàtiques tenen més èxit.

A continuació, el plat fort de la presentació. L’anàlisi quantitatiu, qualitatiu i semàntic de la presència de l’arquitectura als mitjans. Com a base, vam bussejar dins els reculls de premsa penjats de forma pública pel Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España (CSCAE).

Una presentació que podeu consultar aquí i en la que podreu navegar per diverses visualitzacions de les dades des de diferents punts de vista: rànquings dels mitjans que més han tractat l’arquitectura en els seus espais, les categories amb un índex més elevat de presència, els noms dels arquitectes més citats o les paraules més usades.

Els assistents van demostrar un gran interès per l’origen de la mostra i, durant el debat posterior a la presentació, van destacar alguns dels fets que més els havien sobtat dels resultats presentats. Sobre la tria de la mostra, sobre la necessitat d’aprofundir en el relat que presenten les dades, d’absències destacades en alguns dels llistats. Des d’Storydata vam ressaltar la voluntat d’oferir uns resultats en base d’un recull públic d’accés lliure però categoritzat i analitzat amb la voluntat d’obtenir un idea de la presència de l’arquitectura en els mitjans estatals.

Voleu saber quin és el mitjà que més ha parlat d’arquitectura els darrers anys? Quins mots que més apareixen en els articles que tracten aquesta disciplina? De quina manera es divideixen les més de 4.000 notícies analitzades per categories? Quantes dones arquitectes hi ha a la llista dels 15 més citats?

Us convidem a navegar per aquest nou treball d’Storydata!